Schop onder je kont

Gepubliceerd op 9 april 2016 om 15:40

Toch gek hoe je eigen gedachten in elkaar zitten en dat ze (en jij dus jezelf) kunnen maken of breken.Als je maar tegen jezelf in je hoofd blijft herhalen, dat je er vandaag echt geen zin in hebt en dat je er klaar mee bent, dan komt er ook niks uit je handen en blijf je in deze neerslachtige spiraal zitten.

Wanneer je echter jezelf die spreekwoordelijke schop verkoopt, is de kans groter dat je wat productiever bent.

Als je nu vaak genoeg dit woord zegt; "Tsjakka!!"  "Tsjakka!!" "Tsjakka!!" Komt dan vanzelf de daadkracht of het zelfvertrouwen boven drijven?

Het heeft wel iets krachtigst vind ik, en het geeft mij (voor even) wel de spreekwoordelijke schop onder mijn kont, maar vooralsnog is het op dit moment maar van korte duur.


Toch gek hoe je eigen gedachten in elkaar zitten en dat ze (en jij dus jezelf) kunnen maken of breken.Als je maar tegen jezelf in je hoofd blijft herhalen, dat je er vandaag echt geen zin in hebt en dat je er klaar mee bent, dan komt er ook niks uit je handen en blijf je in deze neerslachtige spiraal zitten.

Wanneer je echter jezelf die spreekwoordelijke schop verkoopt, is de kans groter dat je wat productiever bent.

Jammer genoeg moet je jezelf herhaaldelijk blijven schoppen, is mijn ervaring, om echt effect te ervaren, want het is veel makkelijker om te blijven mokken... 


Onder het mom van; "ik doe het even rustig aan en ik neem mijn tijd" kun je alles lekker voor je uit blijven schuiven. Maar creëer je daarmee ook een spiraaltje waarin het lastig is om weer aan de top te komen..

Begrijp me niet verkeerd, af en toe vind ik het heerlijk om ff te mokken en met de luiken dicht, onder een dekentje op de bank te kruipen met wat alcohol of een kop thee en heeeel veeel chips lekker series te kijken.

En ik ben ervan overtuigd dat je dat ook af en toe nodig hebt.

Maar om er nu een gewoonte van te maken dat je ieder moment dat er geen anderen in de buurt zijn, op de bank te ploffen met je telefoon is natuurlijk weer het andere uiterste...


Ik ben het verschil eigenlijk pas goed de afgelopen maand gaan merken. Ik ben iemand die het nodig heeft om gewoon een groot aantal uren alleen te zijn. Dan kan ik dingen overdenken, relativeren en heb ik geen invloeden van andere personen, met hun energie, om me heen. Maar ik heb er een gewoonte van weten te maken, om dan ook van mezelf te geloven, dat ik dan ook niks moest doen.

Het kwam dus regelmatig voor dat als ik de kinderen naar school had gebracht, ik dan op de bank plofte, met een kop koffie en mijn telefoon. En daar pas weer af kwam wanneer ik de kinderen moest gaan halen..

Heerlijk was dat in het begin, en gewoon normaal voelde het na een tijd.


Toen ik weer meer actief moest gaan worden, het huishouden ging weer door mezelf gedaan worden, want ja, dat had ik ook uitbesteed. Toen ik dus weer wat actiever moest worden kwam ik erachter dat mijn energie van alle kanten begon te stromen. Ik voelde mijn lijf weer en merkte dat ik niet alleen mijn huis maar ook mezelf aan het "reinigen" was.

Tot mijn stomme verbazing, kun je ook best alleen zijn, relativeren en dingen overdenken, zonder daarvoor uren apathisch op de bank te hoeven zitten. 

Wat een heerlijke openbaring. Want hoe hard ik ook geloofde dat ik deze tijd op de bank nodig had, het bleek iets te zijn wat mijn eigen gedachten gecreëerd hadden en waar ik in ben geloven. 


Terug naar het woord "Tsjakka". 

Ik denk niet dat alleen het woord; "Tsjakka" een zodanig groot effect teweeg kan brengen dat je ineens bulkt van het zelfvertrouwen, maar het is wel een krachtige uitdrukking die een gevoel van zelfvertrouwen kan verwoorden.


Mijn ervaring van de afgelopen week is dat ik, doordat ik de afspraak met mezelf heb gemaakt, om mezelf niet meer te onderschatten. En deze afspraak met dit blog te ondersteunen. Mijn vertrouwen in mezelf inderdaad wel weer wat gestegen is.


Is de conclusie van dit hele verhaal, dat een andere mindset dus niet komt van een enkel woordje, maar wel van een afspraak die je met jezelf maakt, en een schop onder je kont?

We gaan het meemaken......


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.