Loslaten, deel 1

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 11:27

Loslaten, zomaar een hip woord of kun je er ook echt wat mee?

Wanneer je even niet zo lekker in je vel zit, krijg je het al snel naar je hoofd geslingerd; “Je moet echt eens leren loslaten!” Soms wordt dit dan ook nog vergezeld met het liedje van een bekende Disney film over een ijsprinses, je kunt hem al bijna horen toch 😉

Ooit heeft iemand het geroepen, waarschijnlijk iemand die veel bezig was met mindfulness en het creëren van een mooie mindset en het is overgenomen door heel veel mensen.

Niet zo gek ook want het werkt wel echt!

Wanneer je kunt loslaten, in de breedste zin van het woord, maakt dit je leven een heel stuk lichter en is er ruimte voor meer groei.

Het herinnert mij altijd aan de herfst. Dan denk ik aan de bomen, die hun blad verliezen, zich klaarmaken voor de winter, zodat ze na een stilteperiode waar volop in bloei kunnen staan.

Voor mij heeft loslaten daar ook mee te maken. Het afschudden van ballast. Ballast die je niet meer nodig hebt, omdat het gaat over de dingen waar je geen invloed op hebt.

En dat klinkt heel leuk natuurlijk en is nog redelijk makkelijk als het gaat om de kleine dingen. Maar wanneer het gaat om een persoon. Of zelfs een persoon waar je heel veel van houdt, wordt het een ander verhaal en is het helemaal niet meer zo makkelijk meer…

Waarom zou ik dingen moeten loslaten?

Tja waarom eigenlijk, wat levert het je op. Veranderd er wel echt iets in je leven, iets tastbaars, wanneer je los leert laten?

Ik wil je even meenemen naar ons energiesysteem. Daar kan ik je vertellen, is het goed om te kunnen loslaten, om af en toe eens grote schoonmaak te houden en op te ruimen. Ik kan me voorstellen dat dit voor de meeste mensen nogal vaag klinkt, maar voor mij is dit echt heel helder.

Ik zie ons energiesysteem namelijk als mijn eigen huis.

In mijn fysieke huis heb ik het liefst ook dat er rust heerst. Dat er niet te veel spullen staan, en al helemaal geen dingen waar ik niks mee kan, die ik niet gebruik of die ik lelijk vind.

Als je dan de vergelijking terug maakt dat je eigen energiesysteem, je eigen huis is. Wil je daar ook dat er geen overtollige dingen in staan.

Het loslaten van situaties, personen en/of emoties zorgt ervoor dat er geen dingen in je systeem blijven vastzitten, die je niet meer dienen, die je niet nodig hebt of niet gebruikt. Dingen die je eigenlijk alleen maar energie kosten.

Is het wel mogelijk om los te kunnen laten?

Ik denk dat we nu langzaam tot de kern aan het komen zijn. Want wat is de definitie van loslaten in jouw ogen?

Waar denk jij aan wanneer je nadenkt over loslaten. Wat roept het bij je op, welke associatie leg je ermee? Heeft het een negatieve bijklank, of is het iets wat je doet uit liefde?

Laat je los omdat je klaar bent met het gevoel en ervan af wilt?

Of laat je los omdat er op dat moment ruimte voor groei ontstaat. Denk maar aan de boom die zijn bladeren verliest, om er in de lente weer een nieuwe lading aan te kunnen laten groeien..

Het ligt aan deze associatie of het wel mogelijk is om los te laten.

Wanneer loslaten een negatieve bijsmaak voor je heeft en je vooral vanuit een vecht of vlucht situatie van bepaalde zaken af wilt, wordt het denk ik erg lastig om ook echt te kunnen loslaten.

Voor mij heeft loslaten echt met vertrouwen te maken. Want wat gebeurt er als je gaat loslaten? Hoe ga je je dan voelen, wat gaat er gebeuren, heb je nog wel de controle en komt het dan wel goed?

Als je kunt loslaten in vertrouwen, zonder angst, kun je je huis opschonen en zorgen dat er een frisse wind doorheen waait. Zodat er ruimte ontstaat.

In deel 2 van dit blog ga ik het hebben over;

  • Wat levert het me op als ik leer loslaten?
  • Je moet eerst kunnen vasthouden voordat je kunt loslaten.
  • Praktische tips om te kunnen loslaten.