Eigen regie

Gepubliceerd op 22 november 2022 om 11:04

Zelf actie ondernemen, zelf veranderingen doen. Klinkt allemaal best leuk, logisch enzo. Maar om het te doen. Het is allemaal zo simpel. En zo simpel gezegd vooral. Maar hoe doe je dat nou?

Welke oefening past er? Wat is een routine waar je blij van wordt, maar vooral blij van blijft.

Ik merk dat ik erg in cyclus zit. Dan neem ik me weer voor om meer te gaan schrijven, meer te gaan bewegen, beter mijn magnesium te pakken en vooral los te laten wat er allemaal op mijn pad komt, want daar ga ik niet over.

 

En dan gaat het echt een hele tijd goed, ik voel me goed, ik zit in een flow het gaat lekker allemaal. Tenminste, als ik eenmaal die stap gezet heb. Want voordat ik daar kom, heb ik ook wel het nodige overbrugt. Is het wel nodig, ga ik me dan weer vastleggen, waarom zou ik dat doen, wat gaat het me opleveren. Het kost zoveel moeite, kan ik het niet op een andere manier doen. Al dat soort vragen komen er dan in mijn hoofd en houden me tegen om echt een verandering te ondergaan. Echt die verandering in te zetten.

En dan komen de speldenprikjes. Kleine woorden die ik ergens lees, op een reclamebord of hoor in een liedje. Gesprekken die ik heb met mensen. Kleine pijntjes en ongemak dat ik opmerk bij mezelf. Die me telkens op het pad van de verandering, van de zelfzorg neerzetten. Maar die ik dan nog keihard negeer. Want ach, het gaat toch prima zo, waarom zou ik mezelf zoveel opleggen, dat ik ook niet goed, Daar wordt ik ook niet blij van.

Maar dan gaandeweg merk ik meer onrust, minder contact met mijn lichaam. Ik ben meer prikkelbaar en het duurt langer tot ik kan aarden. Ik krijg het koud en heb het gevoel dat ik zweef. Maar vooral heb ik het druk. Ik heb het druk in mijn hoofd en niet het idee dat ik nog bewegingsvrijheid heb. Ik kan niet meer doen wat ik wil, want mijn agenda staat zo vol.

In werkelijkheid is dit echter niet zo, maar houd ik dit mezelf voor. Doordat ik verschillende dingen in mijn agenda zie staan, verlies ik mijn productiviteit. Ik heb het idee dat ik echt moet rusten tussendoor, niks moet doen, moet opladen.

Wat zich resulteert in doelloos op mijn telefoon te scrollen, met als gevolg dat ik nog meer druk voel want ik heb niks gedaan….

Dan is het tijd dat ik het roer ga omgooien. Vol ga inzetten op de zelfzorg, met alles erop en eraan. Om vervolgens weer in de flow te raken, de teugels weer een beetje laat vieren, geen druk en noodzaak meer te voelen en dan weer alles los te laten..

Tot de speldenprikjes weer komen…