Grounded Spirituality: Balans vinden in het alledaagse

Gepubliceerd op 18 augustus 2023 om 11:57

Soms lijkt spiritualiteit een zweverige reis naar het onbekende, omringd door wierook en lotushoudingen. Maar geloof me, het is allemaal veel nuchterder dan dat. Ik sta stevig met beide benen op de grond en vind mijn spirituele connectie juist in het alledaagse, in mijn lichaam, gevoelens en gedachten. Voor mij gaat spiritualiteit over balans, over het omarmen van wie je bent en jezelf net zoveel gunnen als anderen.

Meditatie, dat is zo'n ding waarvan ik dacht dat het de ultieme sleutel tot spiritualiteit was. Ik heb het geprobeerd, echt waar. Ik heb mezelf op een kussen gezet, met rechte rug en mijn handen in een of andere 'zen' positie. Ik heb zelfs elke meditatie-app gedownload die er bestaat. Maar weet je wat? Het werkt gewoon niet voor mij. Mijn gedachten lijken altijd op een ontembare kudde wilde paarden die geen zin hebben om te kalmeren. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er tijd voor een innerlijke zen-strijd als het leven gewoon doorgaat?

Maar toen ontdekte ik iets dat voor mij wél werkt. Iets dat me in staat stelt om die gedachtestrein te laten razen zonder vast te houden. Ik noem het "wolkenobservatie". In plaats van te proberen mijn gedachten te temmen, laat ik ze gewoon voorbij drijven, als wolken aan de hemel. Niet vastklampen, niet analyseren, gewoon kijken wat er voorbijkomt. En raad eens? Dat voelt als meditatie voor mij. Het gaat erom je gedachten te observeren zonder te oordelen.

Voor mij is spiritualiteit meer dan alleen een activiteit, het is een levensstijl. Het draait om het vinden van balans en het stevig staan in je schoenen, terwijl je de complexiteit van het leven omarmt. Het gaat erom jezelf te gunnen wat je anderen gunt, om jezelf te omarmen met dezelfde liefde en acceptatie. En geloof me, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Je hebt vast weleens die innerlijke stem gehoord die zegt: "Ben ik het wel waard?" Oh, die stem kent geen genade. Maar hier is het ding: ja, je bent het waard. We zijn allemaal het waard om gelukkig te zijn, om vreugde te ervaren en om onszelf te laten zien zoals we zijn, zonder maskers of excuses. Het is tijd om die stem van zelftwijfel een beetje humor te geven en te zeggen: "Ja, innerlijke criticus, ik ben het waard, en ik ga het bewijzen."

Spiritualiteit is geen reis naar het onbekende, het is een ontdekkingstocht naar onszelf, diep geworteld in het hier en nu. Dus, als je me zoekt, zul je me niet vinden zwevend op een wolk, maar eerder met beide voeten stevig op de grond, mijn gedachten als voorbijtrekkende wolken observerend. Het is mijn manier van balans vinden, van spirituele groei zonder zweverigheid, en ik kan niet wachten om te zien hoe jij jouw eigen pad van grounded spiritualiteit bewandelt.

Onthoud dit: je bent het waard, en dat is een mantra die we allemaal in ons hart zouden moeten dragen terwijl we onze weg vinden naar een evenwichtiger, rijker leven. Dus laten we samen op zoek gaan naar die balans, zonder oordeel, met een vleugje humor en vooral met veel zelfliefde.