Balans in actie; Hoe je een evenwichtige levensstijl bereikt en behoudt.

Gepubliceerd op 3 april 2024 om 19:46

Prioriteiten stellen; Het fundament van balans

Net als een huis beginnen we bij de basis, het fundament. Net zoals bij veel dingen is dit niet iets dat je “even” doet. Geloof mij, dat werkt niet. Ik heb het namelijk al geprobeerd. Ik ben nogal van de “dat moet toch kunnen” beweging. Ik vind/vond dat alles in 1 keer en vooral gisteren gedaan moet zijn. Ik ben daar een beetje van terug gekomen.

Serieus werken aan de basis dus….

   Het belang van prioriteiten stellen in een drukke wereld

Weet je wat het is? Je moet niet alles willen doen. Of denken dat je alles moet doen omdat je anders niet aan een verwachting voldoet.

De enige verwachting aan wie je moet voldoen is die van jezelf. Bovendien kun je niet alles doen, als je ook nog tijd over wilt houden om jezelf en je energie weer op te laden.

Nog een voordeel van prioriteiten stellen is dat je het afwisselend houdt voor jezelf. Wat er weer voor zorgt dat je niet in een Bore-out terecht komt…

   Tip voor het identificeren van je belangrijkste doelen en verplichtingen

Eigenlijk is het heel simpel; van welke dingen zie je het nut echt in…

Dat zijn de dingen die het belangrijkst zijn. Ik heb het dan niet alleen over de leuke dingen, want ik zie het nut ook in van eten koken, maar geloof me, voor mij is dat niet altijd per se leuk.

Echt waar, waar zie je nu het nut van in, dat zijn de dingen die belangrijk zijn. Van alle andere dingen kun je je sterk afvragen waarom je ze nog doet.

Ga voor jezelf na welke dingen je doet, waar je het nut niet van inziet. Elimineer deze dingen uit je leven als dit kan.

   Strategie om je tijd en energie effectief te beheren

Voor mij werkt het (sinds kort) om aan het begin van de dag een afvink lijstje te maken. Daar zet ik alles op.

Van even neusspray halen, tot thee drinken met een vriendin. En van de bedden opmaken tot dit blog schrijven.

Het helpt mij om mijn focus te houden. Iedere keer dat ik iets kan afstrepen geeft dat een goed gevoel. Maar het helpt ook om uit die grote brei van to-do lijstjes (ik heb heel veel inspiratie, dus ook veel dingen to-do…) een effect te bereiken.

Het lijstje aan het begin van de dag, dat is een mengelmoes van de afspraken die in mijn agenda staan en de lijstjes van dingen die ik nog altijd een keer wil doen.

Wanneer ik dit niet doe, verzand ik in eindeloos scrollen op social media, mezelf vervelen, of mezelf uitputten omdat ik al die andere lijstjes in 1 keer (en het liefst gisteren) af wil strepen. En dat kost mij enorm veel energie. Ik merk dat als ik geen focus heb, ik enorm veel energie lek. Op deze manier houd ik mezelf scherp en krijg ik dingen gedaan.

Het belang van grenzen stellen

En laat dit nu net iets zijn wat ik (en ik denk ook vele van jullie) best lastig vind. Want waar liggen mijn grenzen eigenlijk. Waarom zou ik grenzen stellen, wat levert het me op?

   Waarom grenzen stellen essentieel is voor je welzijn

Nu ik er verder over nadenk, is het met het stellen van grenzen net als met het beschermen van je energieveld. Dan zet je ook een grens, maar zoals ik het doe sluit ik niet de hele wereld buiten. Ik zet er meer een filter voor.

Dat is met het stellen van grenzen ook zo denk ik. Je geeft bepaalde dingen aan, die je niet fijn vind, om ervoor te zorgen dat je je prettig blijft voelen.

En dat je de dingen blijft doen waar jij het nu van inziet. Want daar gaat het om. Wanneer je dingen doet waar je het nut niet van inziet, kost het je enorm veel energie. En van de handeling, en omdat je er tegen het vechten bent. Je ziet er het nut immers niet van in. Dus je bent dubbel aan het werk.

Nog een dingentje met betrekking tot grenzen stellen. Het is een vorm van trouw blijven aan jezelf.

Maak de afspraken die je maakt met jezelf (in dit geval een grens stellen) net zo belangrijk als een afspraak met de ander. Dit maakt het ook makkelijker om het vol te houden.

   Hoe je assertief kunt zijn en nee kunt zeggen zonder schuldgevoel

Ik denk dat je een al een groot deel kunt vangen, als je loskomt van het idee dat je iedere “nee” moet verklaren.

Ik kan niet op je verjaardag komen omdat…… Je kunt gewoon volstaan met het zeggen van nee, of anders zeg je dat je andere plannen hebt. En die andere plannen kunnen best een avondje netflixen op de bank zijn. Maakt niet uit, het is een ander plan, waar jij blijer van wordt.

Ander voorbeeld;

Wanneer je een keer wilt overslaan als hulpouder op de basisschool van je kinderen, hoef je niet te zeggen dat je al afgesproken hebt om met je moeder te gaan winkelen, omdat ze geen rijbewijs heeft en jij haar moet brengen. …… Je kunt ook zeggen dat je niet kunt omdat je andere plannen hebt. Wat die plannen ook zijn…

In het begin is dit erg lastig kan ik je vertellen, maar geloof mij, het wordt makkelijker. Hoe meer je jezelf houdt aan de afspraken die je met jezelf maakt, hoe makkelijker het wordt.

Voor mij is een afspraak die ik met mezelf heb gemaakt, dat ik zo min mogelijk energievreters toelaat in mijn leven, omdat het me heel veel tijd kost om mezelf daarna weer op te laden. Dat wil ik niet meer.

Door deze afspraak met mezelf te maken en me eraan te houden, kan ik makkelijker een grens neerzetten.

Het creëren van ruimte voor wat echt belangrijk is

Het hele voorgaande stuk, komt natuurlijk neer op dit. Creëer ruimt voor jezelf. Voor wat jij belangrijk vind. Waar jij het nut van inziet.

   Identificeer en elimineer energievreters in je leven

Inzicht + Actie = Verandering….

De meest simpele manier om dit bij te kunnen houden is met een dagboek. Dit hoeft niet groots (mag natuurlijk wel als jij daar blij van wordt) want het gaat eigenlijk om de emotie.

Wat ben ik aan het doen en hoe voel ik me.

Toen ik dit ben gaan doen, kwam ik erachter dat ik me na het eindeloos scrollen op social media echt leeggezogen voelde. Ik kwam er ook achter dat ik dit gebruikte als een soort vlucht, dat ik niet meer in contact was.

Krijg inzicht in de dingen die je doet en hoe je je daarbij voelt. Zie je het nut in van de dingen die je doet. Je hoeft ze niet leuk te vinden, maar wel het nut ervan inzien. Dat zorgt er al voor dat het je geen extra energie kost…

Wanneer je dit weet, kun je actie gaan ondernemen. Misschien kun je dingen anders organiseren, activiteiten op andere tijdstippen ondernemen, of zelf schrappen uit je routine.

Zorg dat je inzicht hebt in wat je doet, en hoe je je daarbij voelt.

   Hoe je ruimte kunt creëren voor zelfzorg en persoonlijke interesses

Eigenlijk is dit heel simpel, maak goede afspraken met jezelf en houdt je daaraan!!! Je bent zelf net zo belangrijk als een ieder ander.

Maak tijd voor de dingen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt, die je een goed gevoel geven. Ook de dingen die je alleen kunt doen.

Je zult zien dat je dit meer oplevert, meer energie, maar uiteindelijk ook meer verbinding met anderen, omdat je beter in je vel zit.

   Het belang van een gebalanceerde levensstijl voor je algehele welzijn

We hebben balans nodig om te herstellen. Om op te laden, om te helen. Stress kan heel gezond zijn, maar niet als dit continu blijft duren.

Je zenuwstelsel, je spieren, je hersenen, je organen hebben tijd nodig om te herstellen.

Van de andere kant is balans nodig om jezelf te prikkelen, om te zorgen dat je niet telkens in het zelfde cirkeltje blijft rond dwalen. Om je uit een soort van verveling of vlucht te halen en je nieuwe energie te geven.

Balans gaat niet alleen om rust, het gaat om je hele welzijn. Gun jezelf dit!