Loslaten van pasklare oplossingen; een holistisch perspectief op zelfbewustzijn.

Gepubliceerd op 27 april 2024 om 08:17

Waarom zijn we op zoek naar een verklaring? Geeft dat rust in ons hoofd? Kunnen we ons mentale brein dan in vertrouwen brengen omdat we een antwoord hebben? Of houden we onszelf dan nog steeds voor de gek?

Hoe kom ik nu op deze overwegingen?

Ik merk dat een aantal mensen die bij mij komen met een hulpvraag, het liefst een overzicht willen krijgen van hun eigen energiesysteem. Dat ik ze vertel wie ze zijn als persoon, wat ze wel en niet willen, verlangen of verafschuwen. Dat ik ze vertel wat klachten betekenen en dan meteen ook hoe ze ervan af kunnen komen.

Ik heb mensen gehad die voor me kwamen zitten en de verwachting hadden dat ik een kant-en-klaar antwoord en vooral een oplossing had voor alle problemen die ze hebben.

Weet je, ik snap het ook wel.

Er zijn collega’s van mij die inderdaad een vrij compleet beeld kunnen schetsen van de persoonlijkheid zonder dat diegene een woord heeft gezegd. Of die precies kunnen benoemen dat de oorsprong van de klachten ligt in het feit dat je op driejarige leeftijd van je fiets bent gevallen op je rechterschouder.

Ook kunnen we met behulp van astrologie, human design of persoonlijkheidstesten een vrij kloppend beeld geven van wie je bent.

Maar geven we dan niet nog steeds onze kracht weg?

Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook verschillende malen een horoscoop van mezelf laten maken. Ook heb ik een vrij uitgebreid human design verslag en weet ik dat ik een INFJ-persoonlijkheid heb.

En ja, ik heb daar ook wel wat aan gehad, maar dan vooral in de periodes dat ik onzeker ben over wie ik ben en wat ik wil.

En dat is nu net mijn punt. Daarom kan en wil ik geen kant-en-klare handleiding aan je geven.

Het is in mijn ogen niet in lijn met de holistische benadering.

Problemen in de luchtwegen kunnen bij de een betekenen dat er een probleem in de communicatie is, en bij de ander dat het lastig is om de eigen ruimte in te nemen.

Ieder energiesysteem (je systeem van het fysieke, mentale, emotionele en spirituele) is uniek, net als een vingerafdruk. Dit vraagt om alle informatie naast elkaar te leggen en te verbinden.

En dan nog voel ik weerstand om je te gaan vertellen wie je bent en wat goed voor je zou zijn, of juist niet. Dat is niet aan mij.

Wat ik doe, is jou de tools aangeven, zodat je weer in contact komt met je eigen systeem. Dat je weet wie je bent en wat voor jou werkt.

Je hoeft dit niet buiten jezelf te zoeken (al snap ik dat het heel helpend kan zijn), je hebt mij niet nodig om je te vertellen wie je bent. Ik kan je wel in contact brengen met je eigen systeem, met je eigen handleiding, zodat je toch de antwoorden krijgt op je vragen.