Hoe ga JIJ om met je menstruatie??

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 12:56

Ik ga het hebben over hormonen, over bloed, over balans. Want voor mij is een balans niet een rechte, altijd stabiele lijn. Balans is continu in beweging. Balans is een middelpunt waar je steeds naar terug kunt keren. Balans is heen en weer bewegen tussen de verschillende situaties, gevoelens, emoties, obstakels en kansen die je de hele tijd toegeworpen krijgt.

Geworteld blijven en contact blijven voelen en maken met je hele Zijn, met je hele wezen, dat is voor mij balans.

Seizoenen

Als we dan gaan kijken naar de menstruele cyclus heeft dat ook alles te maken met balans. Je zou het kunnen vergelijken met de 4 seizoenen.

De lente – pre ovulatie

In de periode voor de ovulatie houden alle hormonen zich tamelijk koest. Alle waarden zijn relatief laag. In deze fase wordt het follikelstimulerend hormoon aangemaakt. Gedurende deze fase stijgt ook het oestrogeen-level.

Hoe je je voelt? Lekker. Je bent creatiever, hebt meer energie en een open houding. Laat de wereld maar komen!

De zomer – ovulatie

Tijdens de ovulatie-fase neemt het follikelstimulerend hormoon en het oestrogeen-niveau toe. Het oestrogeen-niveau bereikt z’n top en ook testosteron neemt toe.

Hoe je je voelt? Je bent op het meest energieke moment van de maand, voelt je vrolijk en je gezicht heeft een natuurlijke gloed. Ook ben je communicatief sterk en weet je je goed te uiten. Door de stijging van het testosteron-niveau krijg je ook meer zin in seks.

De herfst – post ovulatie

Na de ovulatie begint het progesteron-niveau direct te stijgen. Je oestrogeen-level stijgt licht, maar het progesteron in je lichaam domineert.

Hoe je je voelt? Je kan gedurende deze fase last krijgen van food cravings, voelt je somberder, vermoeider en je maakt je meer druk om dingen. Ook stemmingswisselingen, angsten, krampen en andere PMS-klachten zijn in deze periode niet vreemd.

De winter – menstruatie

Als het eitje niet wordt bevrucht (en je dus niet zwanger raakt), dalen de hoeveelheden progesteron en oestrogeen. Je wordt ongesteld.

Hoe je je voelt? Menstruatieklachten kunnen opspelen waardoor je je minder goed voelt. Naarmate de fase vordert, stijgt het oestrogeen-level weer waardoor je je weer lekkerder gaat voelen.

Stap in je eigen kracht 

De menstruatiecyclus is vaak nog een ondergeschoven kindje. Het hoort er nu eenmaal bij dat deze tijd van de maand gepaard gaat met ongemak. Met pijn en chagrijn. Er worden vele grappen over gemaakt, maar het lijkt ook wel algemeen bekend dat dit een vervelende periode in de maand is. Dat je dus eigenlijk niet zo moet zeuren… En Door!!

Het is dan ook niet zo gek, dat we dit “probleem” vooral mentaal gaan aanpakken. Willen controleren, want eigenlijk mag het er niet eens zijn. Iedere vrouw heeft hier last van, dus zeur niet en ga er maar mee om…

Wat ik terugzag bij de cliënten die ik ging behandelen was dat ze vooral aan het vechten waren. Het vechten om weer iets van rust, iets van balans en vooral iets van controle te voelen.

Heen en weer geslingerd tussen emoties, gevoelens en een lichaam wat niet deed wat zij wilde.

Klachten die vooral erg lastig zijn, en waar je tegen moet vechten om ze te overwinnen.

Ze waren en klaar mee, en wilde ervan af!

Wat uiteindelijk voor een verandering heeft gezorgd is juist de andere kant. Toen het contact weer terugkwam, ze gingen luisteren naar zichzelf en naar hun lichaam, kwam de rust en balans terug.

Energetisch behandelen..

Door energetisch de balans weer te herstellen, blokkades weg te halen, of in het bewustzijn te plaatsen zodat ze herbeleefd konden worden.

Door ze weer kennis te laten maken met hun eigen unieke trilling, met hun eigen Zijn, konden ze gaan luisteren. Konden ze gaan begrijpen en konden ze hun eigen balanspunt weer gaan vinden.

Terug naar de basis, en zonder oordeel de verschillende fases aangaan. Balans is niet een strakke vaste middenlijn, maar balans is een punt dat jouw eigen unieke basistrilling is, maar waar je continu omheen beweegt.