Afkicken van de stress

Gepubliceerd op 25 januari 2022 om 13:56

Ja, gek klinkt dat he? Afkicken van de stress, maar dat is toch wel het gevoel wat ik de afgelopen tijd ervaren heb. En wat het dan nog gekker maakt, is het feit dat ik tot een aantal weken geleden, niet eens het idee had dat ik stress had.

Ik zal het even uitleggen. Op 19 januari 2022 heb ik mijn diploma tot Energetisch Therapeut in ontvangst mogen nemen.

Dit is een vier jarige HBO opleiding met een gemiddelde studiebelasting van 10 tot 15 uur per week.

Ik vond het heerlijk! Echt waar. Ik kreeg enorm veel energie van de lessen, van de docenten, van mijn medestudenten en van de opdrachten (het lesmateriaal).

Wanneer ik een dag gewerkt had en in de avond stond er nog een les op het programma, wist ik dat ik met meer energie terug zou komen als dat ik heen ging.

Maar nu heel dit gebeuren klaar is, nu ik weer enorm veel tijd over heb voor mijn gevoel, begint er een gevoel van afkicken in te dalen.

Ik merk het vooral aan mijn lijf. Er overheerst een gejaagd gevoel, geen rust. Mijn spieren staan continu op spanning en ik doe alles op een snelheid, zodat ik vlug naar die andere dingen kan die er nog moeten gebeuren.

Alleen, er hoeft niet meer zoveel te gebeuren.

Tuurlijk heb ik nog de nodige werkzaamheden in al die andere rollen, maar niet meer als student van een opleiding.

Het heeft echt even tijd geduurd, om dit gevoel van me af te schudden. Het begin hiervan is eigenlijk met het schrijven van dit blog. De bewustwording dat het zo is. Dat ik aan het afkicken ben, en dat ik toch wel op een redelijk stressniveau geleefd heb de afgelopen jaren.

De bewustwording dat ik nu meer tijd kan en mag en ga nemen voor andere dingen. Voor fröbelen in mijn geval. Voor lezen, voor wandelen en creatief bezig zijn.

En na deze bewustwording komt ook een vorm van “met de neus op de feiten gedrukt worden”. Maar dan door mezelf.

Telkens wanneer ik de spanning ervaar, of de gejaagde gedachten in mijn hoofd. Bewust een moment stil blijven staan. En mezelf zoveel respecteren om even gewoon op de bank te gaan zitten, met een lekker drankje en “alleen maar” naar de radio te luisteren.

Het is tijd om de afgelopen tijd goed te gaan verwerken, zodat alle nieuwe ideeën die er al in mijn hoofd zitten, de ruimte krijgen om te groeien.