Wat is aarden of gronden eigenlijk en waarom is het belangrijk?

Gepubliceerd op 22 februari 2022 om 10:37

Iedereen heeft van nature een verbinding met de aarde.

Ons energetische veld – dat bestaat uit een aura en chakra's – is als het ware aangesloten op het magnetische veld van de planeet, een uitermate sterke bron van energie.

Aarden is niets anders dan jezelf in verbinding stellen met de aarde. Het is net zoiets als een bliksemgeleider, of de aardedraad bij het aansluiten van elektrische apparatuur of het zwarte flapje achter een auto dat steeds de weg raakt.

Bij elektriciteit dient aarding als een soort back-up. Er ontstaat een alternatieve route waar de elektriciteit door geleid kan worden, terug in de aarde als er een probleem is met de bedrading.

In jouw mensenlichaam werkt het ongeveer net zo.

Als je gestrest bent of je overweldigd of angstig voelt, dan verschuift je levenskracht hoger in je lichaam en komen je wortels los uit de aarde.

De kracht en intensiteit van de verbinding met de aarde verschilt van moment tot moment en van persoon tot persoon. Om diverse redenen zijn mensen slecht gegrond. We denken, peinzen, plannen en piekeren. Daardoor raakt onze energiebalans verstoord. De aarding of gronding verzwakt.

De meeste energie gaat rond ons hoofd zitten: we worden energetisch gezien topzwaar.

Het is in feite zo dat de stekker eruit wordt getrokken. Als jouw persoonlijke stroomkring is ‘gebroken’ van de aarde, dan kan al die overgebleven energie nergens heen.

Ons eigen ‘energienetwerk’ kan hierdoor overbelast raken en op een zeker moment kunnen ook bij ons de ‘stoppen doorslaan’. Kenmerken hiervoor zijn vermoeidheid, vage pijntjes, depressie en slapeloosheid.

Belangrijk is, dat je zoveel mogelijk momenten in je dag inbouwt om jouw ‘aardlekschakelaar’ in te schakelen, contact te maken met de aarde en overtollige energie af te voeren. Er ontstaat dan een verbinding met de grond onder je voeten. Een kanaal om overtollige energie af te voeren en helende energie van de aarde op te nemen. Hierdoor kom je letterlijk steviger op de grond te staan. Je stabiliteit neemt toe.

Het is essentieel om de tijd te nemen om even op de rem te trappen, je eigen aangeboren bioritme te herstellen en je weer goed te aarden.

Je zult merken dat hoe vaker je in rechtstreeks contact bent met ‘de aarde’, dus letterlijk met 2 voeten op de grond staat, er iets in jezelf verandert. Je wordt rustiger, geconcentreerder en je meer bewust van je lijf.

Het is niet lastig om je weer goed te aarden en het is mogelijk om in korte tijd een enorm verschil te maken in je eigen systeem. Het vergt echter wel bewustwording en veel discipline om dit vol te houden. Het kan een paar minuten of zelfs uren duren om je te ontspannen en je natuurlijke tempo en bioritme van je lichaam terug te vinden, afhankelijk van hoe erg je verstrooid bent. Als je te veel prikkels ervaart in het leven, dan zul je misschien een aantal levensveranderingen moeten doorvoeren om je energetisch zwaartepunt laag te houden op de plek waar het hoort.