Simpele grondingsoefeningen

Gepubliceerd op 22 februari 2022 om 10:44

Nog even in het kort; 

Door te aarden/gronden ontstaat er een verbinding met de grond onder je voeten. Een kanaal om overtollige energie af te voeren en helende energie van de aarde op te nemen. Hierdoor kom je letterlijk steviger op de grond te staan. Je stabiliteit neemt toe.

Het is niet lastig om je weer goed te aarden en het is mogelijk om in korte tijd een enorm verschil te maken in je eigen systeem. 

Het vergt echter wel bewustwording en veel discipline om dit vol te houden. Het kan een paar minuten of zelfs uren duren om je te ontspannen en je natuurlijke tempo en bioritme van je lichaam terug te vinden, afhankelijk van hoe erg je verstrooid bent.

Als je te veel prikkels ervaart in het leven, dan zul je misschien een aantal levensveranderingen moeten doorvoeren om je energetisch zwaartepunt laag te houden op de plek waar het hoort.

Simpele grondingsoefeningen

Doe alle oefeningen bij voorkeur op blote voeten

Ga met je voeten op schouderbreedte staan. Zak een beetje door je knieën terwijl je met je romp rechtop blijft staan. Breng je aandacht naar je voetzolen. Blijf zo enkele minuten staan.

Ga op één been staan, zak een beetje door je knie en houd dit 10 tellen vol. Wissel dan van been. Blijf dit gedurende een aantal minuten herhalen.

Maak met beide benen kleine sprongetjes in de lucht en laat jezelf als een zak aardappelen op je volle voeten neerploffen. Doe dit een minuut lang.

Leg een stukje bezemsteel of een ander rond stokje op de grond. Rol met je rechtervoet langzaam over het stokje zodat je alle plekken onder je voet goed voelt. Kijk of je zoveel gewicht op je voet kunt zetten dat het net een beetje pijn begint te doen. Ga een aantal keren op en neer en herhaal dan met je ander voet. Je kunt dit ook doen met een tennisbal.

Stamp een minuut lang afwisselend twee keer met je platte linkervoet en dan hetzelfde met je rechtervoet op de grond. Voel hierna je voeten en onderbenen. Voel je tinteling, stroming, warmte?

Spring met beide benen tegelijkertijd op en neer. Wissel dit af door jezelf helemaal los te schudden

Zet lekkere dansmuziek op en ga helemaal los. Bij voorkeur iets met veel ritme en beat. Zak een beetje door je benen en stamp flink op de vloer.

Ga staan zonder dat je je knieën op slot zet. Ontspan en grond jezelf zo groot en breed mogelijk. Centreer jezelf door met je ademhaling en aandacht naar je onderbuik te gaan. Roep gevoelens op van stevigheid, stabiliteit en zwaarte, en herhaal in jezelf ‘ik ben hier, ik sta rotsvast’. Ga met je aandacht naar je voeten en stel je voor dat je door de magnetische werking van de aarde naar beneden wordt getrokken. Zak als het ware in de grond en word één met de aarde. Als je goed gegrond en gecentreerd bent, kun je met je ogen dicht op één been blijven staan zonder te wankelen.

Visualiseer een rode aardkleur in je voeten en laat die door je voeten en benen circuleren. Span en ontspan dan de onderdelen van je voeten. Klop met je handen op je voeten en benen.

Voetbad

Neem als je voeten koud zijn regelmatig een warm voetenbadje. Neem een teiltje met warm water, heet water om bij te vullen en een handdoek. Ga rustig zitten, doe je voeten in het badje en vul af en toe bij zodat het lekker warm blijft. Je kunt er Himalaya zout en rozemarijnolie in doen. Blijf een half uur zitten. Na afloop even je voeten masseren en lekker warme sokken aantrekken.

Koude douche

Een paardenmiddel om snel te aarden is het nemen van een koude douche.

Is een koude douche een brug te ver neem dan voetwisselbaden. Wissel een warm voetenbadje af met een ijskoud badje. Zorg dat je eindigt met het koude bad zodat je voeten na afloop lekker tintelen.

Schoenen

Loop zoveel mogelijk op blote voeten. Synthetische materialen vertragen de energiestroom dus gebruik sokken en schoeisel van zo natuurlijk mogelijk materiaal. Loop binnenshuis niet op schoenen of sloffen met rubberzolen.

Wandelen in de natuur

Een simpele en direct toepasbare oefening is wandelen, bij voorkeur in de natuur. Probeer tijdens het wandelen zoveel mogelijk je aandacht in het moment te houden en weerstand te bieden aan je fantasieën over wat je allemaal voor geweldigs gaat doen.

Hulpmiddelen hierbij zijn:

Voel je voeten op de grond. Tel een poosje je voetstappen. Bij 25 begin je weer bij 1.

Benoem, als het kan hardop, wat je ziet. Bijvoorbeeld: ‘een boom met een dikke stam; een stukje plastic naast het pad; een hondje in de verte; een dikke grijze wolk; een kromme stok links van me’ etcetera.