Take good care of yourself

Gepubliceerd op 28 juni 2019 om 13:42

Zorg goed voor jezelf hé!  Zo'n gevleugelde uitspraak. Zeker als je tegen iemand verteld dat je het even zwaar hebt, niet zo lekker in je vel zit of veel te doen hebt. Dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen want.... Uhm, want?

En wat is dat eigenlijk goed voor jezelf zorgen? 

Iedere dag een uur wandelen? Mediteren voordat je aan de dag begint? Iedere dag sporten? Op de bank onder een deken wegkruipen? Gezond eten? Zorgen voor veel echte vrienden om je heen en veel sociale activiteiten?

Weet je wat ik denk? Ik denk dat het heel erg lastig is om goed voor jezelf te zorgen. En nee, ik wil jullie niet demotiveren, maar om goed voor jezelf te kunnen zorgen is het wel handig dat je jezelf goed kent.

Waar word jij blij van? Waar word jij gelukkig van? Hoe kun jij het beste stoom afblazen? Hoe kun jij jouw energielevel weer omhoog krikken?

Bovendien lijkt het me niet handig wanneer je bv besluit om de dag te starten met een meditatie en de dag af te sluiten met een uur wandelen, als je tijdens dat mediteren alleen maar kunt denken aan de kop koffie waar je zo naar verlangd, en tijdens het wandelen jezelf afvraagt hoe ver het nog is en wat je er eigenlijk mee opschiet. Maar hey, je bent wel goed voor jezelf aan het zorgen!

Mmm goed voor jezelf zorgen dus.... Volgens mij is het zo dat je pas goed voor jezelf kunt zorgen wanneer je weet wat dit voor jou inhoudt. En de enige manier om hierachter te komen is door het uit te proberen.

Ga je dat uur wandelen en vraag je je af waarom, zou ik er per direct mee stoppen, want dan draagt het niet bij tot jouw geluksgevoel. Maar wanneer je helemaal blij terugkomt, je de dag goed hebt kunnen verwerken en rustig en met een relaxt gevoel de avond in kunt. Zou ik het vooral erin houden!

En zo geldt dat eigenlijk voor alles. Wanneer je er een glimlach van op je gezicht krijgt en een twinkeling in je ogen wanneer je erover verteld, zou ik die activiteiten opschrijven en jezelf er zo vaak als je kunt aan herinneren.

Want dat raakt de essentie volgens mij, van goed voor jezelf zorgen. Wanneer jij een glimlach op je gezicht krijgt en een twinkeling in je ogen, ervaar je geen stress, last, druk, pijn en noem het maar op. Dan zit je in je eigen happy place en kan je batterij weer even opladen, en kun je alles wat er op je pad komt beter aan. 

Dus ja mensen, ook ik ga nu even in dit cliché duiken en het jullie vertellen, zorg goed voor jezelf, maar wel op een manier die bij jou past!

Mensen die meer geluk ervaren voelen zich vaker beter in hun vel en ervaren minder last van evt. lichamelijke ongemakken. Het is dan ook nog is zo, dat je wanneer je batterij zelf goed is opgeladen, je ook beter voor anderen kunt zorgen (wat de meeste van ons toch graag willen en belangrijk vinden om te doen) een win-win situatie dus..

Nog even wat kleine tips omdat ik ook weet dat juist wanneer je er even niet zo lekker bij zit, het heel lastig is om juist die happy place op te zoeken...

Noteer voor jezelf op het moment dat je het ervaart, waar je een spontane glimlach van op je gezicht krijgt. Doe dit bijvoorbeeld op je telefoon (google keep) of in de agenda die je altijd in je tas bij hebt.

Als je even geen momenten kunt bedenken, ga dan uitproberen! Zoek de tips op internet op en ga ervaren wat het met jou doet.

Probeer erachter te komen waar je helemaal van kunt ontspannen, zelfs zoiets kleins als die eerste kop koffie/thee in de ochtend.

Probeer erachter te komen wat je eigen rode vlaggen zijn. Wanneer ik bijvoorbeeld veel naar de chips, chocolade en koffie grijp. In combinatie met veel rondhangen op social media, gaat het niet goed met me. Dan is het tijd voor meer momenten om goed voor mezelf te zorgen en momenten in te bouwen die ik in puntje 1 benoemd hem. Deze rode vlaggen zorgen er namelijk voor dat je jezelf nog meer uitput. 

En dan de belangrijkste; sta je zelf toe meer geluksmomenten te hebben. Je hebt ze nodig en je bent het waard!!!